Για τη συμβολή της στην προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης στην Ευρώπη
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για το 2012. Σύμφωνα με το σκεπτικό, η απονομή γίνεται γιατί «για περισσότερο από έξι δεκαετίες η ΕΕ συνέβαλε στην προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη».
Πέρσι το βραβείο είχαν μοιραστεί τρεις γυναίκες : η πρόεδρος της Λιβερίας Ellen Johnson Sirleaf, η ακτιβίστρια Leymah Gbowee επίσης από τη Λιβερία και η ακτιβίστρια Τawakkul Karman από την Υεμένη, για τον μη βίαιο αγώνα τους για την ασφάλεια των γυναικών και τα δικαιώματά τους για πλήρη συμμετοχή στην ειρηνευτική διαδικασία.
Το Νόμπελ Ειρήνης είναι το μόνο από τα βραβεία που απονέμεται στο Όσλο, από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ, ενώ τα υπόλοιπα απονέμει η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών στη Στοκχόλμη.
Το βραβείο έχει απονεμηθεί 91 φορές από το 1901 ενώ δεκαεπτά χρονιές δεν απονεμήθηκε. Δεκαπέντε από τους συνολικά 124 παραλήπτες του ήταν γυναίκες ενώ τρεις Νομπελίστες βρίσκονταν στη φυλακή κατά την απονομή: ήταν ο κινέζος αντιφρονών Λιου Σιαομπό, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ Αουνγκ Σαν Σου Κιι και ο Γερμανός Carl von Ossietzky.
Με βάση τη διαθήκη του Νόμπελ το βραβείο αυτό πρέπει να δίνεται «στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών».
Πηγή: newsbeast.gr