Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Πολύδωρας εναντίον…Κωστάλα

Για λάθος χρήση της γλώσσας σε διαφήμιση

Πολύδωρας εναντίον…ΚωστάλαΑνακοίνωση για λάθος χρήση της γλώσσας σε διαφήμιση που εκφωνεί ο Αλέξης Κωστάλας εξέδωσε ο Βύρων Πολύδωρας. Ο βουλευτής της Ν.Δ. επιπλήττει τον εκφωνητή επειδή λέει «επέλεξε το», αντί για «επίλεξε το" αναπτύσσει την άποψη του για την ορθότητα της χρήσης του λόγου και προειδοποιεί: « Μην παίζετε κύριοι των διαφημίσεων με τη γλώσσα.»

 Ολόκληρη η ανακοίνωση του Βύρωνα Πολύδωρα :

«Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε και ξαναβλέπουμε στην τηλεόραση τη διαφήμιση -που σημειωτέον αφορά σε γνωστό εκπαιδευτικό όμιλο- με τον κ. Αλέξη Κωστάλα στο ρόλο του εκφωνητή - παρουσιαστή να χρησιμοποιεί προστακτική με αύξηση, λέγοντας εμφατικά «Επέλεξέ το» αντί για το σωστό γραμματικά «Επίλεξέ το».

Μάλιστα, η απάντηση του εκπαιδευτικού ομίλου σχετικά με την «ανορθογραφία», δηλαδή το γραμματικό λάθος της προστακτικής με αύξηση, λέει πως στον προφορικό λόγο το «επέλεξε» είναι πιο εύηχο, πως η διαφήμιση απευθύνεται στους νέους προσπαθώντας να τους προσεγγίσει λεκτικά, δεδομένου ότι στο ίντερνετ και στις τηλεοράσεις χρησιμοποιείται συχνά, και ότι την προστακτική με αύξηση τη χρησιμοποιεί και ο Καβάφης στο ποίημά του «Επέστρεφε».

Άλλο όμως τα κριτήρια για το «εύηχο» και το νεολαιΐστικο και άλλο το πολυσήμαντο «ποιητική αδεία». Ξεχνούν αυτό που έλεγε ο Κοραής: «Η ασυνταξία της γλώσσης συνοδεύει πάντοτε την ασυνταξίαν των εννοιών, διότι όστις συνηθίζει να καταφρονή τους κανόνας της Γραμματικής, γρήγορα θέλει καταφρονήσειν και τους κανόνας της Λογικής». Συμπέρασμα: Μην παίζετε κύριοι των διαφημίσεων με τη γλώσσα!»

Πηγή: lifo.gr
Categories: