Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

H απώλεια όσφρησης «καμπανάκι» για Πάρκινσον και Alzheimer


Όταν κάποιος αρχίζει να χάνει την αίσθηση της όσφρησης, ίσως θα έπρεπε να θεωρήσει κάτι τέτοιο ως αρχικό σημάδι εκδήλωσης νόσου του Πάρκινσον, νόσου Αλτσχάιμερ ή άλλης νευροεκφυλιστικής διαταραχής, υποστηρίζουν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.



Ως γνωστόν, οι κύριες αιτίες απώλειας της όσφρησης είναι το κοινό κρυολόγημα και οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Υπάρχουν, επίσης, μελέτες που έχουν δείξει ότι η όσφρηση στους καπνιστές είναι ασθενέστερη σε σύγκριση με την όσφρηση των μη καπνιστών. Οι ερευνητές στην παρούσα μελέτη βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ μειωμένης αίσθησης της όσφρησης και μιας βαρειάς μορφής μυασθένειας.


Η βαρεία μυασθένεια είναι μία μακροπρόθεσμη αυτοάνοση νευρομυϊκή πάθηση κατά την οποία ο ασθενής βιώνει κυμαινόμενα επίπεδα κόπωσης και μυϊκής αδυναμίας. Οι μύες που αποδυναμώνονται είναι εκείνοι που εκτελούν βασικές λειτουγίες του σώματος και η βαρεία μυασθένεια προκαλείται από μια κατάρρευση της επικοινωνίας μεταξύ νεύρων και μυών.

Οι Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν: «Αυτή η μελέτη αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι η μυασθένεια συνδέεται με βαθιά δυσλειτουργία του οσφρητικού συστήματος, ισοδύναμη με τη δυσλειτουργία που παρατηρείται στη νόσο Αλτσχάιμερ και τη νόσο του Πάρκινσον. Αυτές είναι σοβαρές ενδείξεις ότι η βαρεία μυασθένεια, την οποία κάποτε θεωρούσαμε αποκλειστικά ως διαταραχή του περιφερικού νευρικού συστήματος, έχει άμεση σχέση τελικά και με τον εγκέφαλο».

Οι ερευνητές, σε γενικές γραμμές, θεωρούσαν πάντοτε ότι οι ασθενείς με βαρεία μυασθένεια δεν έχουν κάποια εμφανή παθολογία του εγκεφάλου, επειδή τα συμπτώματα συνδέονται γενικά με το περιφερικό νευρικό σύστημα. Λίγες μόνο μελέτες είχαν δείξει ότι ορισμένα άτομα με βαρεία μυασθένεια είχαν έλλειμμα στη λεκτική μνήμη και ότι πιθανόν να επηρεάζεται και το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα με διαταραχές στην όραση και την ακοή.

Η νέα μελέτη, λοιπόν, συσχετίζει άμεσα τη βαρεία μυασθένεια, τη νόσο Αλτσχάιμερ, τη νόσο Πάρκινσον και άλλες νευροεκφυλιστικές διαταραχές με την αίσθηση απώλειας της όσφρησης. Οι ερευνητές τονίζουν, δε, ότι οι γιατροί και οι οικείοι των ασθενών με βαρεία μυασθένεια, Πάρκινσον ή Αλτσχάιμερ θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση όσον αφορά στους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με απώλεια της όσφρησης, όπως το να μην είναι σε θέση οι ασθενείς να αντιληφθούν διαρροές φυσικού αερίου, πυρκαγιές ή σάπια τρόφιμα.

Παλαιότερη μελέτη ομάδας επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Rush στο Σικάγο διαπίστωνε ότι οι εγκεφαλικές αλλοιώσεις της νόσου Αλτσχάιμερ συμβαίνουν πρώτα στην περιοχή που συντονίζει την όσφρηση.

Από τους 600 συμμετέχοντες στην πενταετή μελέτη ζητήθηκε κάθε χρόνο να αναγνωρίζουν οικείες μυρωδιές (μπανάνα, βενζίνη, σαπούνι, οινόπνευμα κ.ά.), καθώς και να περνούν μια σειρά πνευματικών εξετάσεων. Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων διαγνώστηκαν στο τέλος της έρευνας με άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ.

Πηγή: troktiko-blog.blogspot.gr
Categories: