Αν η λέξη «δράκος» είναι γνωστή σε όλους, σίγουρα σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει τον Δαμιανό Μαυρομάτη.
Ο «δράκος» στην Ελλάδα συνδέθηκε για πρώτη φορά με τον Κυριάκο Παπαχρόνη. Η NEWS Σαββατοκύριακο μας αποκάλυψε ποιος ήταν ο... πρώτος «διδάξας» ήταν ο Μαυρομάτης κι έδρασε στα μέσα της δεκαετίας του '30.
26/1/1936. Η Ελλάδα καζάνι που βράζει: όλοι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν κυβέρνηση... Την επομένη, το απόγευμα της 27ης Ιανουαρίου, ο Βασίλης Ουραλίδης, κάτοικος Καλογρέζας, ψάχνει την 5 ετών κόρη του Φωτεινή που είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς λίγο νωρίτερα, ενώ έπαιζε με φίλες της. Από εκείνες μαθαίνει ότι είχε φύγει με τον Δαμιανό Μαυρομάτη, έναν 32χρονο πρόσφυγα από το Αϊδίνι της Μ. Ασίας, που ζούσε σε σπηλιά της περιοχής. Αλκοολικός, «χασισοπότης», όπως ήταν η έκφραση της εποχής, είχε νοσηλευτεί το προηγούμενο έτος στην ψυχιατρική κλινική της Αγίας Ελεούσας λόγω «ψυχοπαθητικής παιδοφιλίας». Μερικά 24ωρα νωρίτερα είχε επιχειρήσει να κακοποιήσει ένα 5χρονο κορίτσι, αλλά παρενέβη ο πατέρας της και τον ξυλοκόπησε.
Ο Μαυρομάτης είχε βεβαρυμένο παρελθόν: επιτίθετο σε παιδάκια με σκοπό να τα ραπίσει και να τα βιάσει. Ο «δράκος» παρέσυρε τη μικρή προσφέροντάς της καραμέλες για δόλωμα. Της πρότεινε να τον ακολουθήσει για να της δώσει περισσότερες. Έπειτα από περπάτημα στο δάσος, το κοριτσάκι κουράστηκε και τη μετέφερε στην αγκαλιά του ως τη σπηλιά. Στο μεταξύ, με το που μαθαίνει το όνομα του ανθρώπου που πήρε την κόρη του ο πατέρας της, «κοσκινίζουν» την περιοχή.
Κι ενώ πλησιάζουν στη σπηλιά του Μαυρομάτη, τον βλέπουν να κρατάει το κοριτσάκι μισόγυμνο και αιμόφυρτο. Πέφτουν με ορμή πάνω του, παίρνουν το κορίτσι κι εκείνος, τέρας ψυχραιμίας, τους λέει: «Θέλετε να πάω φυλακή; Ξέρω το δρόμο». Κατά την ανάκρισή του δηλώνει: «Η μικρούλα ήταν η ομορφότερη και γι’ αυτό τη διάλεξα. Μεθυσμένος ήμουν και το πλήρωσε με το αίμα της! Δεν απομακρυνόμουν από το πτώμα, γιατί με τραβούσε το αίμα!» Στη Φωτεινή χορηγήθηκε ένεση καμφοράς, αλλά λίγη ώρα αργότερα πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία.
Δεν είναι όμως το πρώτο θύμα του: στις 29/1 του ίδιου έτους, ανακαλύπτονται τυχαία σε άλλη σπηλιά νεκρά κοτόπουλα και το μισόγυμνο πτώμα ενός παιδιού, με τα πόδια του δεμένα με κομμάτια από σύρμα και σε φάση αποσύνθεσης: ήταν ο 8χρονος Στέλιος Βλαντής, από τη Ν. Ιωνία, που είχε εξαφανιστεί από τις 28/11/1935. Όπως αποδεικνύεται, και ο Στέλιος ήταν θύμα του Μαυρομάτη. Ωστόσο, στην πορεία σε μια απ’ τις δύο σπηλιές ανακαλύπτεται ματωμένο πουκάμισο, μικρού μεγέθους, που δεν ανήκει ούτε στη Φωτεινή ούτε στον Στέλιο Οι υποψίες για τρίτο θύμα εντείνονται, αλλά η έρευνα αποδεικνύεται άκαρπη. Ο Μαυρομάτης, παρά τις έντονες πολιτικές ζυμώσεις, είναι το θέμα των ημερών Γερμανοί μάλιστα τον συγκρίνουν με δικό τους «δράκο», το «βαμπίρ του Ντίσελντορφ» Πίτερ Κούρτεν, ο οποίος είχε προχωρήσει μέσα σε έναν χρόνο και κάτι σε 9 δολοφονίες ενώ είχε στη… θητεία του άλλες 7 απόπειρες φόνου. Στα τέλη του μήνα ο δράστης ομολογεί το φόνο του Στέλιου, αλλά μετά τη σύλληψη, χαμογελά στο φακό.
Η δίκη του έλαβε χώρα το διήμερο 6-7/10/1936 και καταδικάστηκε σε ισόβια. Γλίτωσε το απόσπασμα από την ετυμηγορία των ενόρκων, που παραδέχθηκαν ότι είχε περιέλθει σε «σύγχυση». Μερικά χρόνια αργότερα, ενώ εξέτιε την ποινή του, απεβίωσε στη φυλακή.
Πηγή: inews.gr