Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Εκτός λειτουργίας οι περισσότερες κάμερες στους δρόμους

Οι περισσότερες από τις κάμερες, που εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα στο πλαίσιο του συστήματος C4I για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, βρίσκονται εκτός λειτουργίας.   



Σε έγγραφο του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη διευκρινίζεται ότι οι λόγοι που βρίσκονται εκτός λειτουργίας είναι οι βλάβες, οι φθορές συνέπεια εκούσιων ενεργειών, ή τροχαίων ατυχημάτων αλλά και οι αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.   


Ο Θάλαμος Επιχειρήσεων, Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, που για τον σκοπό της ρύθμισης της κυκλοφορίας λαμβάνει εικόνα από τις κάμερες του συστήματος C4I έχει εντάξει στο σύστημα και τις κάμερες του Συστήματος Καμερών Μηχανικής Όρασης, που διαχειρίζεται η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής, ενώ λαμβάνει εικόνα και από το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής. 


Όπως εξηγεί ο υπουργός, η επισκευή των εκτός λειτουργίας καμερών, η οποία είναι υψηλού κόστους, εξετάζεται από τη Διεύθυνση του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο των υφιστάμενων δημοσιονομικών συνθηκών, αλλά και της δικαστικής εκκρεμότητας του Δημοσίου με τον προμηθευτή του συστήματος. 



Το έγγραφο του κ. Δένδια διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Καλαντζή για τις κάμερες στο οδικό δίκτυο. 



Σε απάντηση της ερώτησης του βουλευτή διαβιβάστηκε στη Βουλή και έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής με το οποίο διευκρινίζεται ότι το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας Αττικής δεν έχει καμία λειτουργική σχέση με το σύστημα C4I, διαθέτει μόνο κάμερες διαχείρισης της κυκλοφορίας και συντηρείται κανονικά σε συνεχή βάση από τρέχουσες εργολαβίες.   


Τονίζεται κατηγορηματικά ότι οι κάμερες του συστήματος C4I του υπουργείου Δημόσιας Τάξης λειτουργούν ανεξάρτητα από τις κάμερες του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας Αττικής, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για θέματα ασφαλείας. 


Προκειμένου, μάλιστα, να αδειοδοτηθεί από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εξασφαλίστηκε η απόκρυψη ευαίσθητων ζωνών (κτίρια, πλατείες κλπ) που δεν αφορούσαν στη διαχείριση της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο.


Πηγή: on-news.gr
Categories: