- Δυσφορία για τους χειρισμούς που έκανε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης - Αντιρρήσεις για την έλευση των τεχνικών κλιμακίων από ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ
Αμήχανος και μουδιασμένος εμφανίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε το βράδυ στη Λευκωσία. Από τα συμφραζόμενα, οι πολιτικοί αρχηγοί κατάλαβαν ότι η συμφωνία ήταν προσχεδιασμένη από τους Γερμανούς και δεν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα η κυπριακή αντιπροσωπεία να απειλήσει ακόμα και με ντόμινο στην ευρωζώνη.
Διάχυτη ήταν η δυσφορία όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νίκος Αναστασιάδης ισχυρίσθηκε ότι κατά τη δεκάωρη διαπραγμάτευση δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις, προειλημμένες αποφάσεις και τετελεσμένα.
Εξέφρασε τη διάθεση να μιλήσει από καρδιάς στο διάγγελμα που θα απευθύνει το μεσημέρι της Κυριακής στον κυπριακό λαό. Επανέλαβε αρκετές φορές ότι δεν υπήρξαν περιθώρια για περαιτέρω διαπραγμάτευση. Ο κ. Αναστασιάδης μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Μιχάλης Σαρρής δέχθηκε την ευθεία επίθεση του Γερμανού ομολόγου του κ. Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, ο οποίος υποστήριξε ότι η Κύπρος δεν είναι συστημικός παράγων και δεν θα είχε σημασία μια αιφνίδια χρεωκοπία της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολιτικοί αρχηγοί έκαναν σωρεία ερωτήσεων προς τον Πρόεδρο για όσα συνέβησαν στις Βρυξέλλες. Από τις απαντήσεις, ωστόσο, δεν φάνηκε ότι επείσθησαν ως προς τα περιθώρια που είχε η κυπριακή πλευρά να επιμείνει και προωθήσει το δικό της πλαίσιο επίλυσης του προβλήματος.
Η συνέχεια θα δοθεί το πρωί με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αλλά και το βράδυ οπότε θα συγκληθεί η Βουλή της Κύπρου προκειμένου να κυρωθεί η συμφωνία του Eurogroup.
Ας δούμε τις αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών:
ΑΚΕΛ: «Δεν πήραμε απαντήσεις»
Χωρίς να μάθει κάτι νεώτερο έφυγε από το Προεδρικό μέγαρο δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού. «Θέσαμε πολλές ερωτήσεις χωρίς να λάβουμε απαντήσεις» δήλωσε και ανακοίνωσε ότι αύριο θα συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος ώστε να διαμορφωθούν οι οριστικές θέσεις του ΑΚΕΛ.
Ο κ. Κυπριανού ζήτησε να μην συνεδριάσει η Βουλή αλλά ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.
ΔΗΣΥ: «Δεν υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια»
Το κόμμα του Κυπρίου Προέδρου, ο «Δημοκρατικός Συναγερμός», εμφανίστηκε πιο ήπιο. Ο αναπληρωτής πρόεδρος κ. Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια και λύσεις αναφορικώς με την απόφαση που λήφθηκε στο Eurogroup.
O κ. Νεοφύτου υποστήριξε ότι με σύνεση, σωφροσύνη, συλλογικότητα και ενότητα η πολιτική ηγεσία της Κύπρου πρέπει να σταθμίσει τις συνέπειες της συγκεκριμένης απόφασης αλλά και τις πιθανές συνέπειες αν τελικώς απορριφθεί. Επανέλαβε ότι ο σε δύο περιπτώσεις ο κ. Αναστασιάδης αρνήθηκε τις προτάσεις των ευρωπαίων εταίρων.
«Υπό την αφόρητη πίεση που εξασκούσαν οι ηγέτες και η Διευθύντρια του ΔΝΤ και αντιμέτωπος με το δίλλημα, είτε αυτής της σκληρής απόφασης, είτε της πιθανής χρεοκοπίας της χώρας, πήρε μια συγκεκριμένη απόφαση, υπερτονίζοντας στους Ευρωπαίους εταίρους ότι αυτό είναι υπό την αίρεση της απόφασης της Βουλής», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Μετέφερε μάλιστα τη φράση του κ. Αναστασιάδη, σύμφωνα με την οποία, «όταν έχεις την απειλή ότι αν δεν συμφωνήσεις, την Τρίτη το τραπεζικό σου σύστημα θα είναι υπό κατάρρευση, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι τα περιθώρια σου περιορίζονται».
ΕΔΕΚ: «Δεν είναι ειλικρινείς οι εταίροι μας»
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ. Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος επισήμανε: «Επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι των φόβων μας, ότι δηλαδή οι προθέσεις κάποιων εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλλυλεγγύης. Αντίθετα φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο στόχος τους είναι να την οδηγήσουν στην εξουθένωση για να ελέγξουν στο τέλος τη διαχείριση του φυσικού αερίου είτε για να επιβάλουν στο τέλος μία λύση απαράδεκτη για το εθνικό μας θέμα».
Ο κ. Σιζόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι δεν υπάρχουν ειλικρινείς τοποθετήσεις από τους ευρωπαίους εταίρους μας. «Υπάρχουν ακραίες απαιτήσεις οι οποίες συνεχώς κλιμακώνονται», πρόσθεσε και ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει το πολιτικό γραφείο της ΕΔΕΚ για τις τελικές θέσεις του κόμματος εν όψει της συζήτησης στη Βουλή.
ΔΗΚΟ: «Σκληρά τα διλλήματα»
Ο πρόεδρος του «Δημοκρατικού Κόμματος» κ. Μάριος Καρογιάν εκτίμησε ότι «είναι πρωτοφανή αυτά που συμβαίνουν, δεν θα πω τα τετριμμένα περί αλληλεγγύης και τρόπου συμπεριφοράς. Είναι πολύ σκληρά τα δεδομένα μπροστά μας και σκληρά τα διλήμματα».
Ζήτησε ξεκάθαρες θέσεις και πρόσθεσε ότι οι διαζευχτικές προτάσεις που τέθηκαν απορρίφθηκαν, επομένως θα πρέπει να υπάρξουν εναλλακτικά σενάρια. «Υπάρχουν για εμάς σκιές στην απόφαση που λήφθηκε ιδιαίτερα από το ΔΝΤ και τις προεκτάσεις που μπορεί να υπάρχουν. Μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικά σενάρια και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξέρει τις δικές μας εισηγήσεις και το τι πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει» εξήγησε ο κ. Καρογιάν.
Οικολόγοι: «Δεν συναινούμε»
Για άδικη απόφαση σε βάρος της Κύπρου κάνει λόγο το Κίνημα Οικολόγων. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας κ. Άδωνις Γιάγκου τόνισε ότι η απόφαση του Eurogroup βρίσκει αντίθετο το Κίνημα. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι υπό τις παρούσες περιπτώσεις, δεν νομίζω ότι μπορούμε να συναινέσουμε σε αυτά τα μέτρα που ζητούνται», δήλωσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ έχουν κάθετες αντιρρήσεις σε κάθε ενδεχόμενο έλευσης τεχνικών κλιμακίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κύπρο. Οι ηγεσίες των τριών κομμάτων υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει απαίτηση για άμεσες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και σε κεκτημένα που αποκτήθηκαν με αγώνες ύστερα από την καταστροφή που προκάλεσε ο Αττίλας.
Όλα αυτά δεν μπορούν να αναιρεθούν επειδή το Βερολίνο εμφανίζει συμπτώματα πολιτικής φρενίτιδας στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Είναι κοινή αντίληψη στη Λευκωσία ότι το παραλήρημα του κ. Σόιμπλε έγκειται στο γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση διακατέχεται από τη βουλιμία να θέσει υπό την επιρροή της την Κύπρο ώστε να έχει αμεσότερες προσβάσεις σε περιοχές του άμεσου ενδιαφέροντος του Βερολίνου όπως είναι η Εγγύς και Μέση Ανατολή αλλά και το Σουέζ.
Το θέμα είναι εάν η Κύπρος θα εγκλωβιστεί στους αυτοκτονικούς σχεδιασμούς Γερμανών καμικάζι (όπως ο κ. Φίλιπ Ρέσλερ) από τους οποίους απειλείται με κατάρρευση ολόκληρο το ευρωπαϊκό «οικοδόμημα».
Του Βελισσάριου Δραγάτση
Πηγή: newsbomb.gr