Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Βρήκαν τρόπο να σταματούν τα τραγούδια που κολλάνε στο μυαλό

Πολλές φορές "παίζει" ο τόνος ή ο ρυθμός στο μυαλό μας αλλά δεν μπορούμε να θυμηθούμε ποιο τραγούδι είναι. Άλλες στιγμές μας "κολλά" η μουσική. Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να γλιτώσουμε



Τα αποκαλούνε "earworms". Είναι τα τραγούδια τα οποία δεν βγαίνουν ποτέ ή σχεδόν ποτέ από το κεφάλι και το μυαλό μας. Τώρα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως βρήκαν τρόπο να ξεφύγουμε και να μην ενοχλούν αυτά το μυαλό μας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές λοιπόν ο καλύτερος τρόπος να σταματήσεις το φαινόμενο είναι να ξεκινήσει ο "παθών" και να λύνει δύσκολους αναγραμματισμούς. Με αυτόν τον τρόπο το μυαλό σταματά να ασχολείται με τη μουσική και ξεκινά να προσπαθεί να λύνει τους αναγραμματισμούς.
Τι γίνεται όμως με όσους αδυνατούν να λύσουν αναγραμματισμούς; Η απάντηση είναι το διάβασμα ενός βιβλίου. Μουσικός ψυχολόγος του πανεπιστημίου της δυτικής Ουάσιγκτον, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας, υποστηρίζει πως η λύση είναι να βρει κάποιος τη σωστή πρόκληση και να ασχοληθεί μαζί της.
Προειδοποιεί όμως πως είναι προτιμότερο αυτό να μην γίνεται προσπαθώντας πολύ σκληρά διότι τότε η μουσική μάλλον θα επανέλθει στο μυαλό του ανθρώπου.
Ο επικεφαλής ψυχολόγος κ. Χαιμάν και η ομάδα του έκαναν μία σειρά από τεστ σε εθελοντές, αναπαράγοντας δημοφιλή τραγούδια και καταγράφοντας ποια από τα μουσικά κομμάτια θα παρέμεναν στον ανθρώπινο νου και κυρίως πως θα γινόταν αυτό.
Στη συνέχεια, μία μέρα μετά, οι εθελοντές έλυσαν σουντόκου και παζλ αλλά και αναγραμματισμούς, οπότε και παρατηρήθηκε πως τότε η μουσική εξαφανιζόταν ή μειωνόταν αισθητά. Μάλιστα, οι αναγραμματισμοί ήταν αυτοί που είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα.
Τα τραγούδια που έβαλε στους εθελοντές η ομάδα των μουσικών ψυχολόγων είναι τα εξής:
Alejandro – Lady Gaga
Bad Romance – Lady Gaga
Call me Baby – Carly Rae Jepsen.
Single Ladies – Beyoncé
She Loves You – The Beatles
I Wanna Hold Your Hand – The Beatles
She Loves You – The Beatles
SOS – Rihanna
You Belong with Me – Taylor Swift
Πηγή: news247.gr
Categories: