Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Βρετανικό δικαστήριο δικαίωσε τη ΦΑΓΕ αποφασίζοντας ότι το γιαούρτι της Chobani δεν θα πρέπει να αναγράφει ότι είναι ελληνικό


Στις ΗΠΑ έχει συνδέσει το όνομά του με το ελληνικό γιαούρτι ...
Βρετανικό δικαστήριο δικαίωσε τη ΦΑΓΕ αποφασίζοντας ότι το γιαούρτι της Chobani δεν θα πρέπει να αναγράφει ότι είναι ελληνικό
αλλά τους Βρετανούς δεν κατάφερε να τους ξεγελάσει. Ο λόγος για τον ιδιοκτήτη της εταιρείας γιαουρτιών Chobani κ. Χαμντί Ουλουκάγια, έναν Τούρκο που έχει τεράστια κέρδη πουλώντας ελληνικό γιαούρτι στο εξωτερικό.

Ο κ. Ουλουκάγια εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι το ελληνικό γιαούρτι έχει γίνει μόδα στις ΗΠΑ και έχει θησαυρίσει με την οικογενειακή του επιχείρηση Agro Farma, καθώς πουλάει γιαούρτια που αποκαλεί ελληνικά. Ωστόσο στη Βρετανία φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου, που αποφάνθηκε ότι η εταιρεία δεν πρέπει να μιλάει για ελληνικό γιαούρτι, την ώρα που το προϊόν παρασκευάζεται σε άλλη χώρα και όχι στην Ελλάδα.
Για την ακρίβεια το δικαστήριο είπε ότι τα γράμματα πάνω στη συσκευασία που αναφέρουν ότι το γιαούρτι φτιάχνεται στις ΗΠΑ είναι επίτηδες πολύ μικρά και για αυτό θα πρέπει να μεγαλώσει η γραμματοσειρά. Ο δικαστής μάλιστα είπε ότι με αυτές τις τακτικές, οι καταναλωτές στη Βρετανία έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι το γιαούρτι Chobani φτιάχνεται στην Ελλάδα. Από την πλευρά της η διευθύντρια της Chobani είπε ότι δεν προσπαθούν να περάσουν το γιαούρτι τους ως ελληνικό, αλλά ως προϊόν με λίγες θερμίδες. Η υπόθεση έφτασε στα βρετανικά δικαστήρια από τον μεγάλο αντίπαλο του Chobani, τη ΦΑΓΕ.
Ήδη η αμερικάνικη εταιρεία Chobani, της οποίας η εμπορική αξία ανέρχεται σε 1 δισ. δολάρια, έχει συμφωνήσει να αλλάξει προσωρινά την ονομασία της συσκευασίας της από «Greek yogurt» σε «Greek strained yogurt». Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η οπισθοχώρηση της εταιρείας δίνει σημαντικό προβάδισμα στη ΦΑΓΕ. Από την πλευρά της η ελληνική εταιρεία ΦΑΓΕ υποστηρίζει ότι ο όρος «Greek Yogurt» αναφέρεται στη χώρα παραγωγής και όχι στον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζεται το προϊόν, όπως υποστηρίζει από την πλευρά της η Chobani.
Πηγή: greekfood.tv
Categories: