Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Νέες παραλίες εμφανίστηκαν μετά τον σεισμό στη Κεφαλονιά

Τι δείχνει η μελέτη της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών


Την «ανάδυση» νέων παραλιών στην Κεφαλονιά, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων σεισμών του Ιανουαρίου, παρατήρησε ομάδα σεισμολόγων του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το γεωλογικό φαινόμενο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και θεωρείται τουριστικά αξιοποιήσιμο. Το αναλυτικό ρεπορτάζ παρουσιάστηκε στο ΒΗΜΑ της Κυριακής.


Στο νότιο άκρο της χερσονήσου της Παλικής εκεί που πρώτα η θάλασσα έφθανε μέχρι το βράχο, σε ύψος όπως φαίνεται και από το σημάδι που έχει αφήσει / ΒΗΜΑ 
Η μελέτη της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Π. Παπαδόπουλο παρουσιάζει με στοιχεία το πώς στην περιοχή της Παλικής, η γη σε ορισμένα σημεία έχει ανυψωθεί κατά 20 εκατοστά δημιουργώντας μεγαλύτερες παραλίες και αλλάζοντας τελείως το φυσικό τοπίο.
Ενώ πρώτα η θάλασσα έφθανε σχεδόν μέχρι το δρόμο τώρα μπορεί ο καθένας να παρατηρήσει πόσο έχει απομακρυνθεί. (Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Σεισμολογίας/ΒΗΜΑ)
Η μεγαλύτερη ίσως αλλαγή καταγράφηκε στη θέση Λιβάδι όπου μια μέχρι πρότινος στενή και με ρηχά νερά παραλία έχει μετατραπεί σε μια παραλία αρκετών μέτρων με κλίση. Αντίστοιχα στον υδροβιότοπο που βρίσκεται στην πίσω πλευρά της παραλίας η στάθμη του νερού έχει σημειώσει άνοδο.   Σύμφωνα με τους ερευνητές, κάτι τέτοιο πιθανόν να προκλήθηκε εξαιτίας του ότι  η σεισμική κίνηση ήταν διαφορική κι έτσι ενώ η μία πλευρά του ρήγματος βυθίστηκε, η άλλη ανυψώθηκε.
Η παραλία Λιβάδι μετά τον σεισμό 
Η παραλία Λιβάδι μετά τον σεισμό
Η παραλία Λιβάδι πρν το σεισμό
Πηγή: lifo.gr