Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Διπλός πόνος για τους γονείς και τα αδέρφια του Βαγγέλη Γιακουμάκη! Τι κρύβουν από την οικογένειά του;

Αρκετές ημέρες μετά τον... εντοπισμό του πτώματος του Βαγγέλη Γιακουμάκη σε ένα λασπωμένο χωράφι 800 μέτρα από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, οι συγγενείς του άτυχου σπουδαστή βρίσκονται στο σκοτάδι (!) σχετικά με την πορεία των ερευνών για τον θάνατό του, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν τι υπάρχει στη δικογραφία-φωτιά ή ακόμη και να φοβούνται μήπως τους κρύβουν κάτι!


Ο νομικός εκπρόσωπος της οικογένειας δεν έχει λάβει την παραμικρή ενημέρωση και έχει άγνοια για το ακριβές περιεχόμενο των σημαντικών καταθέσεων που έχουν δοθεί έως τώρα, καθώς δεν του έχει επιτραπεί από την Αστυνομία η πρόσβαση στο υλικό.

Όπως αποκαλύπτει η «Espresso», τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη ο δικηγόρος της οικογένειας Η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων Δημήτρης Μπούκας πρόκειται να καταθέσει αίτηση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να πάρει στα χέρια του αντίγραφο της δικογραφίας! Στο μεταξύ, δεν βγήκαν ούτε την Παρασκευή τα αποτελέσματα των τοξικολογικών-ιστολογικών εξετάσεων και αναμένονται πλέον από Δευτέρα.

Οι γονείς και τα αδέρφια του αδικοχαμένου παλικαριού, εκτός από το βαρύ πένθος τους, έχουν να αντιμετωπίσουν και την αγωνία, καθώς οι μόνες πηγές πληροφόρησης που διαθέτουν είναι οι ντετέκτιβ που ερευνούν την πολύκροτη υπόθεση και όσα αφήνουν να διαρρεύσουν τα μέσα ενημέρωσης.

Η έκθεση αυτοψίας

Ενα από τα αναπάντητα ερωτήματα που τους απασχολούν είναι τι αναφέρει η έκθεση αυτοψίας στο δωμάτιο του Βαγγέλη στην εστία, σχετικά με το αν βρέθηκε σημείωμά του ή όχι (και τι απέγινε αυτό), αλλά και τι έχουν καταθέσει οι συμφοιτητές του.

Ο κ. Μπούκας (φωτό) ανέφερε ότι η αίτηση που έκανε στην Αστυνομία απορρίφθηκε: «Ζήτησα να λάβω φωτοτυπίες με όλο το αποδεικτικό υλικό προκειμένου ως δικηγόρος της οικογένειας να έχω δική μου άποψη και όχι εκείνη που έχει οιοσδήποτε τρίτος. Από βδομάδα θα κάνω την αίτηση στην Εισαγγελία και αφού εγκριθεί, θα πάρω άμεσα στα χέρια μου τα αντίγραφα. Απορρίφθηκε η αίτησή μου από την Αστυνομία, άρα δεν μένει τίποτα άλλο!» τόνισε ο γνωστός ποινικολόγος των Ιωαννίνων.

Και πρόσθεσε: «Είναι μια πρακτική της Αστυνομίας, που κινείται με βάση το ποινικό πλαίσιο της χώρας μας, σύμφωνα με το οποίο η προκαταρκτική διαδικασία θεωρείται μυστική. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με όσα προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), σύμφωνα με την οποία αυτός που έχει έννομο συμφέρον θα έχει πρόσβαση στη δικογραφία.

»Και βεβαίως έχει δίκιο η ΕΣΔΑ και όχι η δική μας νομοθεσία! Κατά τη γνώμη μου, οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την υπόθεση δεν έχουν καμία διάθεση να μας κωλυσιεργήσουν, αντίθετα είναι συνεργάσιμοι και φιλότιμοι και εκτιμώ πως πράττουν το καλύτερο δυνατό. Όμως οι ασάφειες του νόμου είναι υπαρκτές».

Ο κ. Μπούκας ανέφερε ότι η δικογραφία παραμένει στα Ιωάννινα και έως την Παρασκευή δεν υπήρχε εντολή να δώσουν οι γονείς νέα κατάθεση: «Εμείς περιμένουμε αυτά που θα ανακοινώσει ο ιατροδικαστής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης. Και έπεται συνέχεια. Ολες οι πιθανότατες ερευνώνται μέχρι να κλείσει ο φάκελος και να τον λάβει στα χέρια του ο εισαγγελέας. Συγκλονισμένοι οι γονείς και η αδερφή του στην κηδεία του 20χρονου.Οι γονείς του Βαγγέλη Γιακουμάκη είναι αξιοπρεπείς και το μόνο που θέλουν είναι να λάμψει η αλήθεια».

Εως τώρα η οικογένεια έχει ενημερωθεί μόνο προφορικά για την κατάσταση της σορού, ότι το σώμα και κυρίως το πρόσωπο του άτυχου 20χρονου είχαν πληγές από επιθέσεις ζώων. Γι' αυτό η αναγνώριση έγινε από τα ρούχα, την οδοντοστοιχία και τα κλειδιά του.


athensmagazine.gr
Categories: