Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Η Γη μπαίνει σε μια νέα περίοδο εξόντωσης, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Σε κοινή έκθεση από το Μπέρκλεϊ, το Πρίνστον και το Στάντφορντ. Ένα από τα είδη που απειλείται με εξαφάνιση και ο άνθρωπος


Η Γη μπαίνει σε μια νέα περίοδο εξόντωση σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν από κοινού επιστήμονες από τα τρία κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Σύμφωνα, μάλιστα, με έναν από τους συντάκτες ένα από τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση είναι και ο άνθρωπος.

«Μπαίνουμε τώρα στην έκτη περίοδο μαζικής εξόντωσης» γράφει ένας δεύτερος συντάκτης της έκθεσης των πανεπιστημιακών από το Στάντφορντ, το Πρίνστον και το Μπέρκλεϊ.

Η προηγούμενη αντίστοιχη φάση οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων όταν κατά την επικρατέστερη εκδοχή ένας μεγάλος μετεωρίτης χτύπησε τον πλανήτη.

«Αν η διαδικασία συνεχιστεί, η ζωή θα χρειαστεί πολλά εκατομμύρια χρόνια για να επανέλθει και το είδος μας πιθανότατα θα ήταν από τα πρώτα που θα εξαφανίζονταν» δήλωσε στο BBC o Γκεράρντο Σεμπάλος.

Είχε προηγηθεί το 2014 έκθεση βιολόγου από το Ντιούκ ο οποίος υποστήριζε ότι ο ρυθμός εξόντωσης τώρα είναι 1.000 φορές μεγαλύτερος από ό,τι στο παρελθόν ενώ οι συντάκτες της παρούσας έκθεσης μειώνουν τον αριθμό στις 114 φορές.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση από το 1900 έχουν εξαφανιστεί περισσότερα από 400 είδη σπονδυλωτών, ένας αριθμός ο οποίος κανονικά θα έπρεπε να περάσουν 10.000 χρόνια για να καταγραφεί.

Ένα δεύτερο στοιχείο που προβάλλουν οι συντάκτες της έκθεσης είναι πως θεωρούν πιθανό μέσα στις επόμενες τρεις ανθρώπινες γενιές να εξαφανιστεί η δυνατότητα γονιμοποίησης μέσω των μελισσών.



protothema.gr