Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Το ΙΚΑ κόβει θεραπεία σε άρρωστο παιδί από τα Τρίκαλα-«Ζητάω βοήθεια για να πάψει να υποφέρει ο άγγελος μου» η έκκληση της μητέρας

Μετά την υπόθεση της μικρής Ραφαέλλας, η γραφειοκρατία μπαίνει για άλλη μία φορά εμπόδιο στην ελπίδα ενός μικρού παιδιού. Ενός μικρού ήρωα ο οποίος παλεύει απέναντι στο ρατσισμό, στη μικρή κοινωνία που ζει αλλά και μάχεται να ξανακερδίσει την υγεία του. Το ΙΚΑ, αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι πρόκειται για έναν οργανισμό που δεν υπολογίζει τον ανθρώπινο πόνο και δεν έχει ευαισθησίες, διακόπτωντας τις (άκρως απαραίτητες) θεραπείες του μικρού Εφραίμ από τα Τρίκαλα. 


Όπως μας πληροφορεί η μητέρα του Αίγλη Τζιαχρήστου, ο μικρός Εφραίμ Χαρανάς που σήμερα είναι 9 ετών, μαθητής της Γ΄δημοτικού, κάτοικος Τρικάλων, από 8 μηνών μωρό τρέχει στα νοσοκομεία από μία πάθηση που λέγεται «ΙΜΙΠΑΡΕΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΙΑ». 

Μία πάθηση που δεν διέγνωσαν οι γιατροί έγκαιρα. «Στην εγκυμοσύνη μου έκανα όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και όλες είχαν βγει κανονικές. Ο Εφραίμ γεννήθηκε με καισαρική. Κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν ο μικρός έγινε 8 μηνών. Δεν μπορούσε να κουνήσει το αριστερό χεράκι. Αμέσως τον πήγαμε, με τον σύζυγό μου στον παιδίατρο κάνοντας όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Μέχρι να βρουν όμως οι γιατροί τι είχε, πέρασαν δυστυχώς 2 χρόνια και παρέλυσε και το αριστερό του πόδι. Η διάγνωση που μου έδωσαν; Υδροκεφαλία» αναφέρει η κ. Τζιαχρήστου.

Σε ηλικία δύο ετών ο μικρός Εφραίμ χρειάστηκε να χειρουργηθεί επειγόντως στο κεφάλι διότι είχε κύστη 8,8 εκ. και να του βάλουνε βαλβίδα παροχέτευσης ώστε να αφαιρείται το εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Να σημειώσουμε ότι λόγω χειρουργείου το παιδί έχει Ημιπληγία αριστερά στο πόδι και στο χέρι, κουτσαίνει και δε μπορεί να πιάσει από αριστερά ενώ γέρνει εμφανώς από εκείνη τη πλευρά.

Ποιος υπογράφει την απόφαση να σταματήσει η θεραπεία σε αυτό το αγγελούδι;


Βιώνει το ρατσισμό

Η πάθηση έχει δυσκολέψει την καθημερινότητα του παιδιού, μας λέει η μητέρα του. «Το παιδί έχει πάθει μέσα στα επτά χρόνια που ακολούθησαν δύο επιληπτικές κρίσεις, έχει και δυνατούς πονοκεφάλους, δυσκολεύεται κινητικά και εκτός όλων αυτών βιώνει και το ρατσισμό ή αλλιώς bullying όπως λέγεται πλέον και στο σχολείο από τα άλλα παιδάκια που το κοροϊδεύουν γιατί δε γνωρίζουν το δράμα που ζει το παιδί μου, αλλά και οπουδήποτε αλλού, που από τη μια το κοροϊδεύουν και από την άλλη τον κοιτάζουν υποτιμητικά. Παλεύω με κάθε τρόπο να τον προστατέψω και να μην αναγκάζεται να βιώνει και τον ρατσισμό πέρα από όλα τα άλλα» υποστηρίζει.

Ο μικρός Εφραίμ με τη μητέρα του
Δεν καλύπτονται οι θεραπείες

Ο μικρός Εφραίμ ακολούθησε ένα πρόγραμμα φυσιοθεραπειών, υδροθεραπειών κι εργοθεραπειών σε κέντρο αποκατάστασης κι αποθεραπείας στη Λάρισα και υπήρξε σημαντική βελτίωση. Το θέμα είναι ότι όπως ενημερώθηκε η οικογένεια η ασφάλεια δεν καλύπτει άλλο τα έξοδα.

«Ενώ έχει γίνει τόση καλή δουλειά στο παιδί, όλα θα πάνε χαμένα καθώς δεν ολοκληρώθηκε η θεραπεία του. Ζω καθημερινά με το φόβο μη βουλώσει η βαλβίδα στο κεφαλάκι του. Το κέντρο αυτό στη Λάρισα είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν, με τους καλύτερους θεραπευτές αλλά αν δεν έχεις να πληρώσεις είσαι καταδικασμένος στη μοίρα σου. Εγώ, πέστε μου, πώς να αφήσω το παιδί μου στη μοίρα του, που είμαι άνεργη και παλεύω μόνη μου το αδύνατον τόσα χρόνια. Χτύπησα πολλές πόρτες αλλά δεν μου άνοιξε καμία. Χρήματα δε ζήτησα από κανέναν» εξηγεί η μητέρα του παιδιού.

Δραματική έκκληση

Η έκκληση της μάνας για βοήθεια είναι δραματική. «Το μόνο που εκλιπαρώ είναι να βρεθεί μια λύση για όλους εμάς που δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να τα βγάλουμε πέρα στη ζωή, να μπορέσω να προσφέρω ανακούφιση στο παιδί μου και να κάνω το αδύνατον δυνατόν να θεραπευθεί όσο αυτό γίνεται.

Ζητάω πολλά; Βοήθεια ζητάω να βρεθεί άμεσα μια λύση ώστε να πάψει να υποφέρει ο άγγελος μου, να μπορέσει να γίνει κάτι ώστε να συνεχισθεί η θεραπεία αποκατάστασης του και να δει βελτίωση το παιδί μου. Παρακαλώ τις αρμόδιες αρχές να βοηθήσουν όχι μόνο για το δικό μου παιδί ,αλλά για κάθε παιδάκι που υποφέρει και δεν έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει στο κόστος αποκατάστασης της υγείας του. Ας μη μας κόβουν τα φτερά’’, λέει η κ. Τζιαχρήστου.

Τι είναι η υδροκεφαλία;

Η υδροκεφαλία είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία μαζεύεται υπερβολικό υγρό μέσα στον εγκέφαλο. Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό που είναι το φυσιολογικό υγρό που παράγεται και κυκλοφορεί μέσα στον εγκέφαλο δεν κυκλοφορά πλέον είτε λόγω μιας ανατομικής ανωμαλίας είτε λόγω μιας λειτουργικής ανωμαλίας με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται και να αυξάνεται η ενδοκρανιακή πίεση. Η κατάσταση αυτή μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και μπορεί να αφορά από νεογνά μέχρι υπερήλικες. Η καθυστερημένη αντιμετώπιση ή μη αντιμετώπιση της μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στον εγκέφαλο και πολύ συχνά να οδηγήσει στο θάνατο.

Ποια είναι τα σημεία και συμπτώματα;

Σε μεγαλύτερα βρέφη και παιδιά μπορούν επιπρόσθετα να υπάρχουν πονοκέφαλοι, εμετοί, προβλήματα της όρασης, στραβισμός, ανώμαλες κινήσεις των ματιών, απώλεια του συντονισμού των κινήσεων, ανωμαλίες στο περπάτημα μπορεί να υπάρχει ανωριμότητα στην αντίληψη, ή μπορεί να εμφανίσει μαθησιακές δυσκολίες. Λόγω της κινητικής δυσκολίας μειώνεται η λήψη και η επεξεργασία των ερεθισμάτων, και τέλος μπορεί να υπάρχουν ψυχικές διαταραχές σύγχυσης ή ψύχωσης. Εάν η ασθένεια αφεθεί να εξελιχθεί χωρίς θεραπεία υπάρχει κίνδυνος απώλειας της όρασης με μείωση των νευρολογικών, ψυχικών και γνωστικών ικανοτήτων του ασθενούς.

Τι είναι η «Ημιπληγία»

Η επιβάρυνση εστιάζεται στην μια πλευρά. Το χέρι και το πόδι της ημιπληγικής πλευράς έχουν κινητική δυσκολία.

Τι θεραπεία χρειάζεται;

Φυσιοθεραπεία: Ανάπτυξη κινήσεων

Εργοθεραπεία: Ανάπτυξη εμπειριών, γνώσεων, αισθήσεων, αισθητηριακού προσανατολισμού χώρου, χρόνου, αυτοεξυπηρέτησης, λειτουργικότητας, αντίληψης, κινητικές δεξιότητες.

Λογοθεραπεία: Ανάπτυξη του λόγου, θεραπεία σίτισης.

Ψυχοπαιδαγωγικό: Aποκατάσταση αναπτυξιακών διαταραχών.

Eιδική αγωγή: Eκπαίδευση σε νοητικές δυσκολίες.

Τι θα συμβεί εάν δεν κάνει θεραπεία;

Θα οργανώσει λάθος πρότυπα κινήσεων, αδεξιότητες και μυοσκελετικές παραμορφώσεις που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ώστε να κινείται πιο ξεκούραστα και λειτουργικά.



trikalaview.gr
Categories: