Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ακόμη οφείλουν στους σεισμόπληκτους

Τις σημαντικές οικονομικές υποχρεώσεις που διατηρεί το Υπουργείο Οικονομικών προς τους Αιτωλοακαρνάνες, Αχαιούς και Ηλείους σεισμόπληκτους του Ιουνίου του 2008, υπογραμμίζει με επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι πιστοποιημένες αλλά ανεξόφλητες οφειλές προς τους δικαιούχους αθροίζονται συνολικά στα 16,6 εκατ. ευρώ.

Ολόκληρη η επιστολή Κατσιφάρα προς Στουρνάρα έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ

Παρότι έχουν περάσει πάνω από τέσσερα χρόνια από το σεισμό της 8ης Ιουνίου του 2008 που έπληξε την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και την Ηλεία, εν τούτοις η πορεία της αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων καρκινοβατεί.

Αυτήν τη στιγμή οι πιστοποιημένες αλλά ανεξόφλητες, λόγω έλλειψης πιστώσεων, οφειλές προς δικαιούχους ανέρχονται στις Ενότητες της Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας στο ποσόν των 14,2 εκατ. ευρώ και στην Ηλεία στο ποσόν των 2,4 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν κύριε Υπουργέ ότι τα κονδύλια αυτά αντιστοιχούν σε εκατοντάδες δικαιούχους που είτε έχουν προχωρήσει στις εργασίες αποκατάστασης με δικές τους δαπάνες και συχνά με δανεισμό ή οι κατοικίες τους παραμένουν ημιτελείς.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι δικαιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με οξύτατα οικονομικά, κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα λόγω της ασυνέπειας που επιδεικνύει το κράτος απέναντί τους.

Για την αντιμετώπισή αυτού του προβλήματος σας ζητώ να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξοφληθούν άμεσα αυτές οι οφειλές.

Ταυτόχρονα οφείλω να σας ενημερώσω ότι από 11 Απριλίου του 2012 και σύμφωνα με ρητή εντολή του Γενικού Διευθυντή Τεχνικής Υποστήριξης και Λοιπών Έργων κ. Σ. Τζοβαρίδη ,οι περιφερειακές Υπηρεσίες Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων έχουν πάψει να εγκρίνουν εργασίες αποκατάστασης σεισμοπλήκτων κτιρίων παρά το γεγονός ότι εκκρεμούν εκατοντάδες αιτήσεις πληγέντων.

Για το λόγο αυτό σας ζητώ να προχωρήσετε σε άρση αυτής της απαγόρευσης προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία της αποκατάστασης των πληγέντων που αποτελεί ρητή και νομοθετημένη υποχρέωση της πολιτείας».


Πηγή: troktiko-blog.blogspot.gr
Categories: