Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Η Μόσχα ζητά και βάσεις στην Κύπρο


Στρατιωτικά ανταλλάγματα φαίνεται ότι ζητάει η Ρωσία από την Κύπρο προκειμένου να βοηθήσει στη διάσωσή της
Η Μόσχα ζητά και βάσεις στην Κύπρο
Και στρατιωτικές εγκαταστάσεις - κοινώς βάσεις – φέρεται να έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Κύπρο η Ρωσία.

Οι πληροφορίες που έρχονται αυτή τη φορά από τη Μόσχα, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Πούτιν ετοιμάζεται για αποχώρηση από τη Συρία και βρίσκεται προς αναζήτηση ενός νέου σταθμού στην περιοχή, αφού το καθεστώς Άσαντ, μετά τις τελευταίες κατηγορίες περί χρήσης χημικών, πολύ δύσκολα θα σταθεί στα πόδια του.

Η Μόσχα, λοιπόν, αναζητά μια νέα βάση και φαίνεται πως έχει επιλέξει την περίπτωση της Κύπρου για το σκοπό αυτό. Ανεβάζει έτσι ακόμα περισσότερο τον πήχη στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, καθιστώντας όμως παράλληλα τη θέση της Κύπρου δυσχερέστερη. Κι αυτό γιατί μια τέτοια απόφαση συνεπάγεται στρατηγική στροφή για τη Λευκωσία.

Ωστόσο, η Μόσχα αναρωτιέται: «Αν πρόκειται να σας σώσουμε τότε γιατί όχι να μην πάρουμε και στρατηγικά ανταλλάγματα;». Το ερώτημα ακούγεται καθ’ όλα… φυσιολογικό στη ρωσική πλευρά, όχι όμως και στην κυπριακή, που έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της την αντίδραση των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον.

Πηγή: tsantiri.gr
Categories: