Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

«Έφυγε» ο πατέρας της καρδιοχειρουργικής στην Ελλάδα Παναγιώτης Σπύρου


Έφυγε από τη ζωή ο διάσημος καρδιοχειρουργός Παναγιώτης Σπύρου. Σε ηλικία 76 ετών και μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, ο Παναγιώτης Σπύρου, έσβησε στην ιδιωτική κλινική στην οποία νοσηλευόταν σε εγκεφαλική ανεπάρκεια.

«Έφυγε» ο πατέρας της καρδιοχειρουργικής στην Ελλάδα Παναγιώτης Σπύρου


Ο πρωτοπόρος της καρδιοχειρουργικής στην Ελλάδα, σημάδεψε την επιστήμη στη χώρα μας και αποτέλεσε έναν από τους βασικούς εξελιγκτές της στην Ελλάδα.

Ίδρυσε τη θωρακοκαρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης το 1983. Ήταν το πρώτο καρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας, μάλιστα εκτός Αθηνών.

Η πρωτοποριακή κλινική ανέκοψε τη ροή ασθενών προς το εξωτερικό. Σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε κέντρο μεταμοσχεύσεων για όλων των ειδών τις μεταμοσχεύσεις και η αίγλη της αυξήθηκε.

Η πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη τοποθέτηση της πρώτης μηχανικής καρδιάς στην Ελλάδα, μεταμοσχεύσεις καρδιάς-πνευμόνων, μεταμοσχεύσεις ζεύγους πνευμόνων ήταν μερικές από τις πρωτοποριακές για τη χώρα επεμβάσεις που έγιναν στη μονάδα-πρότυπο.

Τότε η κλινική αριθμούσε 17 γιατρούς και γίνονταν 3-4 επεμβάσεις καρδιάς την ημέρα και μεταμοσχεύσεις όλων των ειδών. Ο Παναγιώτης Σπύρου διηύθυνε την κλινική μέχρι το 1997, οπότε ανακηρύχθηκε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θέση από την οποία αποχώρησε λίγο καιρό αργότερα.

Ο Παναγιώτης Σπύρου διετέλεσε και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την παράταξη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

Πηγή: tsantiri.gr
Categories: