Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Λιώσιμο πάγων βάρους 4 τρισ. τόνων στη Γροιλανδία

Οι πάγοι που έχουν λιώσει σε Γροιλανδία και Ανταρκτική την τελευταία εικοσαετία και που έχουν εισρεύσει στους ωκεανούς, αυξάνοντας τη στάθμη της θάλασσας, έχουν βάρος της τάξης των 4 τρισεκατομμυρίων τόνων.Στη σχετική έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science, συμμετείχαν δεκάδες επιστήμονες και δέκα δορυφορικές αποστολές.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η έρευνα αυτή βάζει οριστικό τέλος στις αμφιβολίες σχετικά με το λιώσιμο ή όχι των πάγων στην Ανταρκτική.

Παρότι, οι θαλάσσιοι πάγοι της Ανατολικής Ανταρκτικής κερδίζουν όγκο, το παγοκάλυμμα στη δυτική Ανταρκτική απομειώνεται σε διπλάσιο ρυθμό.

Ο επικεφαλής της μελέτης του Πανεπιστημίου του Ληντς σημειώνει πως έχουν δημοσιευτεί “30 διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με τη στάθμη των θαλασσών στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική, από άνοδο δύο χιλιοστών ως πτώση 0,4 χιλιοστών”.

Ωστόσο, η τελευταία έρευνα δείχνει οριστικά πως Γροιλανδία και Ανταρκτική μειώνονται σε όγκο και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει όσο αυξάνεται η παγκόσμια θερμοκρασία.

Μάλιστα, οι πάγοι στη Γροιλανδία λιώνουν με ρυθμό πέντε φορές ταχύτερο απ’ ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Η μελέτη συνδύασε δορυφορικές παρατηρήσεις του ύψους του παγοκαλύμματος με μετρήσεις των μεταβολών στο βάρος του πάγου κατά τις ίδιες περιόδους.

Υπενθυμίζεται πρόσφατη έρευνα που έδειξε οριακή αύξηση του θαλάσσιου παγοκαλύμματος στην Ανταρκτική παράλληλα με ταχεία απομείωσή του στην Αρκτική.


Πηγή: real.gr