Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Άγριες συγκρούσεις στην Αίγυπτο για το αμφιλεγόμενο σύνταγμα

Πεδίο μάχης το Κάιρο. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για δύο νεκρούς



"Άγρια" και ταραχώδης ήταν η Τετάρτη για την πόλη του Καίρου. Το κέντρο, έξω από το προεδρικό μέγαρο, έγινε πεδίο μάχης ανάμεσα  σε οπαδούς του προέδρου Μόρσι και αντιπάλους του, μετά την πρωτοβουλία του πρώτου να παραχωρήσει στον εαυτό του υπερεξουσίες και να επισπεύσει το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα.

Από κύκλους της αντιπολίτευσης γίνεται γνωστό πως πως δυο άτομα σκοτώθηκαν από τις συγκρούσεις, όταν οι οπαδοί του Μόρσι προσπάθησαν να διαλύσουν μερικές από τις σκηνές τις οποίες έστησαν αντιπολιτευόμενοι οι οποίοι και πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία κατά της απόφασής του προέδρου τους.
Εκτοξεύθηκαν μολότοφ ενώ χρησιμοποιήθηκαν ξύλα και πέτρες.
Το υπουργείο Υγείας δίνει επίσημα 120 τραυματίες με έναν εξ αυτών να έχει χάσει το αυτί του.
Πάντως η είδηση για τους δυο νεκρούς δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη, αλλά έξω από το μέγαρο μέχρι πριν λίγες ώρες ακούγονταν πυροβολισμοί και έπεφταν δακρυγόνα, με τα οποία η αστυνομία προσπαθούσε να ελέγξει το συγκεντρωμένο πλήθος.
Νωρίτερα, τρεις σύμβουλοι του Μοχάμεντ Μόρσι είχαν παραιτηθεί εξαιτίας της ολοένα κι αυξανόμενης κοινωνικής αναταραχής και πολιτικής κρίσης σχετικά με το νέο Σύνταγμα, το δημοψήφισμα και το διάταγμα των υπερεξουσιών. Να σημειωθεί πως από την έκδοση του διατάγματος στις 22 Νοεμβρίου ο αριθμός των παραιτημένων συμβούλων φτάνει πλέον τους έξι.
Επιθέσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας
Στην Ισμαίλια ξαναχτύπησαν οι λεγόμενοι πυρπολητές. Αντίπαλοι του προέδρου Μόρσι πυρπόλησαν γραφεία και την έδρα των Αδελφών Μουσουλμάνων στην πόλη και παραμένει άγνωστο εάν υπάρχουν τραυματίες.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάλεσαν πάντως την Τετάρτη το βράδυ όλους τους διαδηλωτές, αντιπάλους και υποστηρικτές του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, να αποχωρήσουν από την περιοχή γύρω από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο.
"Οι διαδηλωτές πρέπει να αποσυρθούν και ταυτόχρονα να δεσμευτούν ότι δεν θα επιστρέψουν εκεί λόγω της συμβολικής σημασίας του μεγάρου", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Γοζλάν, ανώτερος αξιωματούχος της αδελφότητας από την οποία προέρχεται και ο κ. Μόρσι.
Το ίδιο ζήτησε και ο πρωθυπουργός Καντίλ και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.
Σποραδικές συγκρούσεις συνεχίζονταν στους δρόμους κοντά στο προεδρικό μέγαρο αργά το βράδυ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί.
Πηγή: news247.gr
Categories: