Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Εξυπνα τηλέφωνα κάνουν “διάγνωση” ασθένειας!!!


Η εφαρμογή MedClub για τα smartphones βοηθά να προσδιοριστεί έγκαιρα η ασθένεια βάσει των συμπτωμάτων, και να βρεθεί γιατρός για την περαιτέρω γνωμάτευση. Προσοχή, όμως. Δεν είναι γιατρός. Γι' αυτό μην διανοηθείτε καν να υποκαταστήσετε τον γιατρό.



Η on line εφαρμογή MedClub για τα smartphones σας δίνει τη δυνατότητα να καθορίσετε με ακρίβεια μια πιθανή ασθένεια σύμφωνα με τα συμπτώματα, καθώς και να πληροφορηθείτε ποιοί γιατροί μπορούν να σας βοηθήσουν. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτός ο ιδιότυπος «φορητός γιατρός» θα συμβάλει στη βελτίωση των βασικών ιατρικών γνώσεων του πληθυσμού, αλλά προειδοποιούν ότι κανένα πρόγραμμα δεν είναι σε θέση να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός έμπειρου επαγγελματία.

Οι λέξεις digital health κρύβουν μια από τις πιο ελπιδοφόρες εμπορικές τάσεις στη Ρωσία. Τα start up στο χώρο της ιατρικής μέχρι πρόσφατα δεν είχαν ιδιαίτερη απήχηση στη Ρωσία. Η αγορά άρχισε να αναπτύσσεται δυναμικά το 2012, όταν η ανάγκη του κόσμου για λύσεις στο θέμα της εξ αποστάσεως παρακολούθησης της κατάστασης της υγείας του, έγινε εμφανής. Η τάση ήρθε στη Ρωσία από τις ΗΠΑ. Η βασική ιδέα ήταν απλή, δηλαδή να τεθούν οι σύγχρονες επικοινωνίες και τεχνικές καινοτομίες στην υπηρεσία της ανθρώπινης υγείας. Για παράδειγμα, η εφαρμογή στο κινητό smartphone ενός μέσου χρήστη, μπορεί να υποκαταστήσει με επιτυχία δεκάδες διαδικτυακούς οδηγούς και άρθρα, ειδικά εφόσον είναι απλή στη χρήση και διαμορφωμένη στις ανάγκες του.

Το Medclub είναι ένα πρόγραμμα του ρωσικού εργαστηρίου επιχειρηματικών καινοτομιών Medxpoint, το οποίο ειδικεύεται στα start up στον τομέα digital health. Όπως εξηγεί ο διευθυντής του προγράμματος Medclub, Στανισλάβ Κολεσνιτσένκο, «ο κόσμος στη Ρωσία και ειδικά στις μεγάλες πόλεις, άρχισε να ενδιαφέρεται περισσότερο για την υγεία του. Ο αριθμός των επισκέψεων για ιατρικά θέματα στις μηχανές αναζήτησης αυξάνεται. Για να διευκολύνπουμε τον κόσμο, λοιπόν, δημιουργήσαμε μια διαδραστική εφαρμογή για smartphones που επιτρέπει στους χρήστες να βρίσκουν γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια την απάντηση στο πρόβλημά τους».

Τι περιλαμβάνει

Βασικό πλεονέκτημα της εφαρμογής, οι δημιουργοί του θεωρούν τη μεγάλη ποικιλία υπηρεσιών που προσφέρει. Περιλαμβάνει τμήμα ελέγχου των συμπτωμάτων, περιγραφή των ασθενειών, συστάσεις για τη χορήγηση πρώτων βοηθειών σε έκτακτες περιπτώσεις, κατάλογο νοσοκομείων με υπόδειξη της ειδικότητας των γιατρών και στοιχεία επικοινωνίας των κλινικών. Ο αλγόριθμος του προγράμματος προσαρμόζεται με τον χρήστη, παρέχοντάς του συγκεκριμένα εκείνους τους γιατρούς που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της ασθένειας που αυτός υποδεικνύει. Ακόμη ένα πλεονέκτημα της εφαρμογής είναι ότι πριν από την επίσκεψη στην κλινική ή το διαγνωστικό κέντρο μπορεί κανείς να διαβάσει σχόλια για το ιατρικό ίδρυμα, ακόμη και για τον συγκεκριμένο γιατρό.

Οι δημιουργοί θεωρούν το πρόγραμμά τους επιτυχημένο. Δύο μήνες μετά την εμφάνιση του MedClub στο AppStore στις 22 Ιανουαρίου του 2013, την εφαρμογή κατέβασαν 16.000 φορές. «Η εφαρμογή μας δεν έχει ανάλογες της στη Ρωσία», συνεχίζει ο Κολεσνιτσένκο, αναφέροντας ότι «το μοναδικό παρόμοιο πρόγραμμα είναι το αγγλόφωνο WebMD, το οποίο ωστόσο δεν έχει ρωσοποιηθεί και δεν έχει βάση δεδομένων για τις ρωσικές κλινικές».

Οι ειδικοί προειδοποιούν

Στο ερώτημα αν, λόγω της εφαρμογής MedClub, υπάρχει ο κίνδυνος ορισμένοι να επιχειρήσουν να θεραπεύουν μόνοι τους το προβλημά τους, ο Κολεσνιτσένκο ξεκαθάρισε: «Εμείς δεν δίνουμε ιατρικές γνωματεύσεις. Η εφαρμογή βοηθά απλώς να κατατοπίζεται κάποιος σχετικά με τον ειδικό στον οποίο πρέπει να απευθυνθούν, αλλά δεν προβαίνει σε ακριβή διάγνωση».

Ένα από τα παλαιότερα επιστημονικά στελέχη του Επιστημονικού Κέντρου Ωτορινολαρυγγολογίας της Μόσχας, ο Πάβελ Σουντάριεφ, θεωρεί ότι το MedClub είναι μια πολύ εύχρηστη εφαρμογή για την προκαταρκτική διάγνωση. Χαρακτηρίζοντας τη, αναφέρει ότι οι ασθένειες και τα συμπτώματά τους περιγράφονται πολύ ικανοποιητικά και οι σύγχρονες απόψεις για τη θεραπεία πολλών παθήσεων παραθέτονται σε κατανοητή γλώσσα. Εξάρει επίσης τους δημιουργούς του προγράμματος για την ενσωματωμένη δυνατότητα αναζήτησης γιατρών, τόσο σε δημόσιες, όσο και σε ιδιωτικές κλινικές. Σημειώνει εν προκειμένω, ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις που σε άλλα ευρετήρια οι διευθύνσεις εργασίας ειδικών στον τομέα τους γιατρών της Μόσχας, αναφέρονται λανθασμένα.

Στα μειονεκτήματα του προγράμματος ξεχωρίζει την απουσία μιας γραμμένης σε σαφήνεια ανακοίνωσης, ότι όλες οι πληροφορίες που παρουσιάζονται έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα. «Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι καμία εφαρμογή ή ιστοσελίδα ιατρικού περιεχομένου δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ειδικού στο ιατρείο», τονίζει ο Σουντάριεφ.

Σύμφωνα με τον Γιεβγκένι Περετσμάνας, αρχίατρο του περιφερειακού κέντρου της Μόσχας για τη θεραπεία των πασχόντων από εξωπνευμονικές μορφές φυματίωσης, η εφαρμογή MedClub μπορεί να αυξήσει τις στοιχειώδεις ιατρικές γνώσεις του κόσμου. Θεωρεί ωστόσο, ότι οι συστάσεις ανάλογων διαδραστικών πηγών πληροφοριών δεν πρέπει να αποτελούν τον οδηγό για τις απαραίτητες ενέργειες. Ειδικότερα, αναφέρει ότι «οι παράγοντες είναι πολλοί, για παράδειγμα, ο πυρετός μπορεί να είναι το σύμπτωμα δεκάδων ασθενειών, ενώ ορισμένες παθήσεις μπορούν να προσδιοριστούν μόνο με την ύπαρξη απόλυτα συγκεκριμένου συνδυασμού συμπτωμάτων. Αυτό πλέον, είναι αρμοδιότητα του γιατρού που είναι ειδικός στον τομέα του».

Πηγή: PERIERGAA
Categories: